NoticíesLes clàusules que limiten drets poden ser anul·lades si en el contracte no figuraven de manera destacada i no van ser expressament acceptades

14 gener, 2021

14 GENER 2021

Les clàusules limitatives de drets en les pòlisses d’assegurances, ja que condicionen o modifiquen el dret de l’assegurat i, per tant la indemnització, quan el risc objecte de l’assegurança es produeix, han de complir pel que fa a la forma d’exposar-se els requisits formals expressament previstos a la Llei de contracte d’assegurança i ser destacades d’una manera especial; a més d’això, han de ser expressament acceptades per escrit. Són formalitats que són essencials per comprovar que l’assegurat té un exacte coneixement de el risc cobert.

Així ho ha declarat en Tribunal Suprem (TS) en el si d’un contenciós entre un transportista professional i la seva asseguradora. El transportista va denunciar el robatoti de la mercancía transportada en el seu vehicle mentre aquest es trobava estacionat a les instal·lacions d’un taller-nau ubicat en un recinte industrial. La mercaderia sostreta estava assegurada mitjançant una pòlissa d’assegurança de transport terrestre, de manera que el transportista va reclamar a la seva asseguradora, però aquesta va rebutjar la reclamació al·legant que la pòlissa concertada conté una clàusula que exclou de cobertura dels robatoris quan el vehicle portador i / o la seva càrrega es deixen sense la deguda vigilància.

Quan el transportista va intentar fer valer les seves pretensions via judicial, els tribunals van donar la raó a l’asseguradora, perquè el vehicle en qüestió efectivament es va estacionar en un lloc obert i sense vigilància, incomplint amb això els requisits de seguretat d’estacionament exigits per la pòlissa. Van considerar que aquesta clàusula no és no limitadora de drets, sinó delimitadora de el risc.

Va decidir llavors el transportista recórrer davant del TS, que li ha donat la raó en els termes assenyalats. Per al TS, en efecte, la clàusula en què s’empara l’asseguradora per denegar la indemnització certament condiciona el dret del assegurat, pel que ha de considerar-se com limitadora de drets. Com que no va ser expressament acceptada i signada per l’assegurat, la declara nul·la.

Si vostè es troba en una situació similar nostres professionals podran assessorar-lo en la defensa dels seus drets.

Aced Asesores

Direcció:
C/. Consell de Cent, 304, pral. 1ª. A
08007 Barcelona

Contacte
934674630
AEDAF
Logo CEC
icab

©2020 Aced Asesores. Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies | by rmdisseny