NoticíesLa UE redueix la seva llista de paradisos fiscals enmig de l’escàndol pels ‘Papers de Pandora’

16 octubre, 2021

Anguilla, Dominica i Seychelles surten de la llista negra el mateix dia en què Europa promet el tancament de l’acord internacional per a la tributació de les multinacionals

La Unió Europea ha reduït aquest dimarts a nou jurisdiccions la seva llista negra de paradisos fiscals en ple debat per la publicació de Els Papers de Pandora, una recerca que ha revelat l’elusió fiscal de desenes de polítics, empresaris i artistes. Va ser a més la mateixa reunió en la qual la Comissió Europea va dir estar segura que en aquest mes es tancarà l’acord internacional per a la tributació de les multinacionals. El pacte busca fixar un tipus mínim efectiu de l’impost de societats del 15% a nivell global per a descoratjar l’ús de paradisos fiscals, així com adaptar la manera en què s’assignen els beneficis de les grans multinacionals per a assegurar que tributen on realment tenen activitat.

Els ministres d’Economia i Finances del bloc (Ecofin) han aprovat la sortida d’Anguilla, Dominica i Illes Seychelles del llistat perquè el fòrum global els va concedir una “revisió suplementària”, segons ha informat el Consell de la UE. Aquests tres territoris formaven part de la llista negra europea perquè no complien amb els estàndards fixats a nivell de l’OCDE sobre l’intercanvi d’informació tributària. No obstant això, amb aquesta actualització passen a la llista grisa de paradisos fiscals, en la qual s’inclouen aquells països que tenen règims nocius per a la UE però que es troben en procés de canviar-los. Comparteixen el lloc amb altres 11 països: Barbados, Costa Rica, Hong Kong, Jamaica, Maldives, Malàisia, Macedònia del Nord, Qatar, Tailàndia, Turquia i l’Uruguai.

En la llista negra es queden Samoa Americana, Fiji, Palau, Panamà, Samoa, Trinitat i Tobago, Illes Verges Americanes i Vanuatu, “països no pertanyents a la UE que fomenten les pràctiques fiscals abusives, les quals erosionen els ingressos de l’impost de societats dels Estats membres”, segons explica el mateix Ecofin.

Des que la UE va començar amb la publicació a la fi de 2017, la llista dels paradisos fiscals s’ha reduït a la meitat, perquè va començar amb 18 jurisdiccions. Aquesta rebaixa ha portat diverses crítiques relacionades amb els criteris d’inclusió. Oxfam Intermón, per exemple, es queixa que en la llista no apareguin “els paradisos fiscals reals” perquè no inclou a cap dels 12 països del món amb un tipus impositiu del 0% ni tampoc als territoris on operen bancs de la UE.

Aquestes crítiques van fer que el Parlament Europeu aprovés a principi d’any una resolució en la qual es proposaven canvis perquè el procediment d’afegir o suprimir noms de la llista sigui “més transparent, coherent i imparcial”, així com per a ampliar l’anàlisi perquè no sols s’examinin països de fora del bloc, sinó també als propis Estats membres. El Parlament també va reconèixer que els “canvis cosmètics” en el sistema tributari no haurien de ser suficients per a treure a un país de la llista negra, en la qual es contemplen sancions que inclouen un major monitoratge i auditories, retencions d’impostos, requisits especials de documentació i disposicions contra l’abús.

La reunió d’aquest dimarts cobra més interès si potser per donar-se a escasses 48 hores des de la publicació de els Papers de Pandora, que ha destapat com l’elit mundial va usar una teranyina de fideïcomisos i societats fantasma en llocs com les Illes Verges Britàniques, Panamà o l’estat de Dakota del Sud als EUA per a no pagar impostos. L’escàndol ha estat tal que el Parlament Europeu planeja debatre en el ple del pròxim dimecres la informació relacionada amb aquesta recerca periodística.

Sobre la tributació de les multinacionals, el comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, ha dit aquest dimarts que dóna suport a la possibilitat de tenir un acord global per a final de mes. El polític italià té la mirada posada en dues reunions: la de ministres de Finances i governadors de bancs centrals del G20, prevista a Washington el 13 d’octubre; i el cim de líders d’aquesta mateixa organització que tindrà lloc a Roma el 30 i 31 d’octubre.

El passat 10 de juliol a Venècia els ministres de Finances i els governadors dels bancs centrals del G20 ja van aprovar el mecanisme sobre fiscalitat per a multinacionals consensuat l’1 de juliol en el marc de l’OCDE, però Irlanda, Estònia i Hongria encara no han subscrit el pacte. Gentiloni espera que en aquesta ocasió els tres països se sumin al conveni.

Aced Asesores

Direcció:
C/. Consell de Cent, 304, pral. 1ª. A
08007 Barcelona

Contacte
934674630
AEDAF
Logo CEC
icab

©2020 Aced Asesores. Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies | by rmdisseny