NoticíesHisenda obligada pel Suprem a justificar les taxacions del cadastre

7 febrer, 2023

L’Agència Tributària, i no el comprador, és qui ha de justificar el valor de l’immoble quan la taxació realitzada per Hisenda difereixi amb l’estimada com a valor real. Així ho ha fixat el Tribunal Suprem en una sentència sobre l’aplicació del nou valor de referència del cadastre.

En una sentència datada el passat 23 de gener, la sala del contenciós estima part del recurs d’una empresa contra una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó sobre el càlcul del qual deriva l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats. L’empresa va adquirir una finca i va presentar una autoliquidació en la qual la valorava en 408.000 euros, per la qual cosa va abonar una plusvàlua de 6.120 euros, però la taxació posterior de la propietat per part de la Conselleria d’Hisenda va ascendir a 1,06 milions i va exigir el pagament de 10.419,59 euros.

Ara, el Suprem ha aclarit que és l’Administració la que ha de justificar la taxació de l’immoble quan el seu càlcul no coincideixi amb el valor real . Segons assenyala el tribunal, el mètode de comprovació consistent en l’estimació per referència a valors cadastrals, multiplicats per índexs o coeficients “no és idoni, per la seva generalitat i falta de relació amb el bé”, i perjudica clarament els compradors.

Hisenda aplica des d’octubre de 2021 un mètode de comprovació del valor real de transmissió d’un immoble urbà que aplica un coeficient multiplicador sobre el valor cadastral per a comprovar el valor declarat a l’efecte de l’impost. Això permet a l’Administració tributària “invertir la càrrega de la prova, obligant l’interessat a provar que el valor comprovat obtingut no es correspon amb el valor real”, afegeix el Suprem.

La sentència dicta que és l’Administració qui ha de “justificar, abans de comprovar”, que hi ha alguna cosa que mereixi ser comprovat, això és, “verificat en la seva realitat o exactitud per ser dubtosa la seva correspondència amb la realitat“. És a dir, Hisenda podrà continuar comprovant si el valor declarat és o no és correcte, però ha de motivar o justificar el valor que li atorga, conclou la sentència.

Aced Asesores

Direcció:
C/. Consell de Cent, 304, pral. 1ª. A
08007 Barcelona

Contacte
934674630
AEDAF
Logo CEC
icab

©2020 Aced Asesores. Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies | by rmdisseny