14 GENER 2021
El Ministeri d’Hisenda preveu culminar el 2021 la tramitació de la Lley de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal, s’avançarà en la reforma en profunditat de el sistema fiscal amb la formació d’un grup de treball per analitzar el sistema i també en la reforma de sistema de finançament autonòmic.
Aquests són alguns dels principals objectius per al nou exercici de l’Ministeri d’Hisenda, que destaca que ha aconseguit en el primer any de legislatura complir una part “significativa” dels compromisos de Govern que competeixen al seu departament, segons el balanç que recull el informe ‘Complint’, un document presentat ahir pel president del Gobern, Pedro Sánchez, que avalua el grau de compliment de les promeses realitzades per l’Executiu.
Entre les mesures previstes per a 2021, cita culminar la tramitació de la Llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal, una normativa que, entre altres iniciatives, inclou la prohibició de l’ús del programari de doble ús, un major control de les moneda digital, l’ampliació de la llista de morosos de l’Agència Tributària o la prohibició per llei de les amnisties fiscals.
També s’avançarà en la reforma en profunditat de el sistema fiscal amb la formació d’un grup de treball que haurà d’analitzar aquesta matèria amb l’objectiu d’aconseguir un sistema tributari “més progressiu i redistributiu” seguint l’estratègia que cal una major “justícia fiscal “per a una major justícia social.
A més, el Govern té el compromís d’avançar cap a una reforma de sistema de finançament autonòmic que blindi l’Estat de benestar i nodreixi a les autonomies de recursos suficients per atendre les seves necessitats de despesa.
ELS PRESSUPOSTOS, PRINCIPAL OBJECTIU COMPLERT A 2020
El departament dirigit per María Jesús Montero destaca que ha aconseguit el 2020 “èxits fonamentals” com l’aprovació d’uns nous pressupostos generals després de dos anys de pròrrogues pressupostàries que “permetran la reconstrucció social i econòmica de país després de la pandèmia”.
Segons Hisenda, els PGE “han de ser el motor de la recuperació després de la crisi provocada per la COVID-19 i que mostren la voluntat i capacitat de diàleg de Govern”, després d’haver aconseguit per a les noves comptes el major suport polític en democràcia, amb el suport de 14 formacions.
Els Pressupostos tenen com a objectiu enfortir i blindar l’Estat de benestar mitjançant la major despesa social de la història amb 239.765.000 d’euros, amb majors partides per a la sanitat, pensions, dependència, beques a l’estudi o lluita contra la pobresa infantil per tal de potenciar els serveis públics i “no deixar ningú enrere”.
De la mateixa manera, permetran vehicular els 27.000 milions que Espanya rebrà procedents dels fons europeus de recuperació per avançar en la modernització i transformació de el model productiu mitjançant la transformació energètica, la digitalització, la cohesió social i territorial i la igualtat.
Hisenda valora que ha estat “clau” enguany avançar cap a un sistema tributari “més just i redistributiu” adaptat a la fiscalitat de segle XXI o la suspensió de les regles fiscals que ha permès a comunitats autònomes i entitats locals el “marge pressupostari necessari per prestar serveis públics de qualitat als ciutadans en un context d’emergència sanitària “.
Així mateix, cita com altres iniciatives de “gran calat” que ja ha posat en marxa i estan en un estat molt avançat com la Llei de lluita contra el frau fiscal que pretén combatre l’economia submergida, així com les pràctiques més complexes d’elusió fiscal de les multinacionals.
En matèria fiscal, subratlla que ha aprovat l’Impost sobre Determinats Serveis Digitals, conegut com ‘tasa Google’, que afectarà companyies amb una facturació mundial de 750 milions i els ingressos derivats dels serveis digitals afectats per l’impost superin els tres milions d’euros a Espanya.
Igualment, ha donat llum verda a l’Impost sobre Transaccions Financeres, conegut com ‘tasa Tobin’, que grava les operacions d’adquisició d’accions de societats espanyoles, amb independència de la residència dels agents que intervinguin en les operacions sempre que siguin empreses cotitzades i que el valor de capitalització borsària de la societat sigui superior als 1.000 milions d’euros.